Osmaniye de toptan saman balyası satış fiyatları çiftçilerden gelen arz ve talepler doğrultusunda ortalama fiyat belirlendi.
Yeni sezon saman balya işleri başladı
Hasbaylı saman balyası ortalama 23 kg
Tarla Teslim Saman Balya fiyatı :5.5 TL
Saman balyası fiyatları belirlenirken o yıl ne kadar buğday ekildi ve çıkacak saman ne kadar olacak, talebi karşılayabilecekmi tespitleri yapılarak o doğrultuda saman balya fiyatı belirlenerek karar verilmektedir.
Saman; yonca, arpa, buğday, fıstık, soya, mecimek, küşne vb. gibi tarım ürünlerinin sapının kurutulup hayvanların rahatlıkla yiyebilecekleri boyuta getirilmiş şeklidir.
Hayvanların kış aylarında otların kurumasıyla birlikte en önemli besin kaynağının başında “saman” gelmektedir.
Yaz mevsiminin gelmesiyle boylanıp yeşeren otlar hayvancılık yapan köylüler tarafından biçilip hayvanlara kışlık hayvan besini olarak samanlıklarda muhafaza edilir.
En iyi Saman, Küşne şifan arpa ve otların yaz gelip sararmadan yeşil haline halk dilinde gasıl olarak biçilip yağmur yaş görmeden kurutularak Saman balyası yapılarak elde edilir.
Samanın kalitesini artıran unsur içindeki tohum ve yaprak cinsidir, Tohumlar tam olarak oluşmayan ama yaprak ve bedenlerinin en canlı gür olduğu dönemlerde otlar içinde tohum olmadığı halde yeşil olarak kurutulduğundan yeşil ot kokusu vermesinden dolayı hayvanlar tarafından En çok sevilen hayvan yeminin başında gelir.
Ekinler biçildikten sonra daha biçer döver tarladan çıkmadan arkasından saman balyası makineleri tarlaya sokulur tarlada bekletilmeden balyalanan saplar böylece neme ve rutubete karşı korunmuş olur ayrıca balya makineleri yeni biçilmiş sap güneşte gevretilmediği için un ufak olup toza dönmediği için kolaylıkla toplayıp sağlıklı balyalar üretir
Saman balyaları bulunduğu ortamın nem durumuna çok duyarlıdır. Eğer hava çok nemliyse saman balyası daha tarladan samanlığa ulaşmadan çürüyebilir. Veya çok az nem varsa balyalandıktan sonra saman balyaları deponuzda istif halinde çürüyüp küflenebilir ve içinde hayvanları hasta edebilecek bazı toksinler oluşabilir.
Saman balyaları su ve nem görmeyeceği bir şekilde istiflemek gerekir.
Küflenen ve çürümeye yüz tutan samanı besin değerini düşürüp hayvanları zehirleme tehlikesi olduğundan hayvanlar kolay kolay bu samanları yemezler.
Kaliteli bir saman balyası için tarlada ürünün firik halinden tamamen çıkması ve havada yağmur yaş sis rutubet olmadan balyalandığı taktirde ancak kaliteli saman elde edilebilir.